חומצה רוזמרינית, המצויה בצמחים רוזמרין, מרווה וריחן, נמצאה היעילה ביותר להגנה בפני נזקי קרינה
כיום יש אין ספור מכשירים אלחוטיים – כולם פולטים קרינה. אנשים ממש מכורים למכשירים כאלו. הם לוקחים את הסיכון לחלות בסרטן ואפילו למות ובלבד שתהייה להם תקשורת עם כל אחד, בכל זמן ובכל מקום. משדרים חזקים, לדוגמה, גורמים לקרינה בשטח של 4800 קמ"ר סביבם. הדרך היותר יעילה להימנע מנזקי קרינה היא לא להשתמש במכשירים כמו טלפון סלולארי, מיקרוגל, מחשב אלחוטי, להתרחק משנאים של רשת החשמל, קווי מתח גבוה וכדומה. אבל כשבוחרים כן להשתמש – יש דרכים לצמצם את הנזק. חומצה רוזמרינית מספקת מידה של הגנה כנגד נזקי קרינה לסוגיהם. קרינות, בין אלקטרומגנטיות ובין רדיואקטיביות, פוגעות בגרעין של תאים בגוף. כך נוצר מצב טרום סרטני. מחקרים רבים שנעשו עם בעלי חיים הראו שקרינת טלפונים סלולאריים פוגעת ב-DNA, פגיעה שהיא הרבה יותר גבוהה מפגיעת הקרינה הנמצאת בסטנדרטים ה"בטוחים". חשיפה לטלפון הסלולארי מעלה בעד 300% נזקים גנטיים, סיכון גבוה יותר מעישון וחשיפה לאסבסט.
תכשירים מכילי חומצה רוזמרינית מצמצמים את הנזק הגנטי של קרינה לסוגיה. בשני מחקרים נפרדים, שפורסמו בחודשים האחרונים, מצאו חוקרים מספרד שאין שום גורם או מרכיב תזונתי אחר שמגן בפני נזקי קרינה יותר מחומצה רוזמרינית. קרינה מייננת (רדיואקטיבית) יוצרת כמות רבה של רדיקלים חופשיים שפוגעים ב-DNA ויוצרים נזק גנטי. חוקרים אלו בדקו את האפשרות שמתן תוספים מסוימים או פיטוכימיקלים, בין אם הם ניתנו לפני החשיפה לקרינה או אחריה, יספקו מידה של הגנה בפני נזקי הקרינה. חומר שנמצא מועיל הוא חומצה רוזמרינית. אם התוסף ניתן לפני קרינה בקרני גאמא, הוא צמצם את פגיעת הקרינה. אם הוא ניתן אחרי הקרינה, הוא צמצם את הנזק של הרדיקלים החופשיים שנוצרו עקב הקרינה. התועלת במקרה זה הייתה בעיקר כנגד פגיעה של רדיקלים ממקור של שמנים שהתחמצנו והם אלו הגורמים את עיקר הנזק לכרומוזומים. הקרנוזין והחומצה הקרנוזית המצויים ברוזמרין ומרכיבים את החומצה הרוזמרינית הם חומרים מסיסי שומן. כך יש ביכולתם לספק הגנה ששום אנטיאוקסידנט מסיס מים לא יכול לספק. מחקר זה פורסם ב"בריטיש ז'ורנאל אוף רדיולוג'י", 2 לפברואר, 2009.
בניסוי השני, קרינה שגרמה לנזקים ב-DNA שבתאי העור נבלמה. נמצא שחומצה רוזמרינית מגינה מפני פגיעה של רדיקלים חופשיים הנוצרים מעודף חשיפה לקרני UV. חומצה רוזמרינים מדירה את פעילות טירוזינאז בגוף ועירור של יצירת מלנין, צבען העור שמגן מנזקי קרינת יתר. ההגנה שחומצה רוזמרינית סיפקה הייתה 3.34 פעמים רבה יותר מאשר ההגנה שסיפק כל חומר אחר. מחקר זה פורסם בגיליון פברואר של "פוד אנד כמיקל טוקסיקולוגי".
הגנה בפני קרני גאמא (רדיואקטיביות)
במחקר שנעשה בהודו, נבדקה היכולת של חומצה קפאית להגן בפני נזקי קרני גאמא. הגנה על לימפוציטים בפני נזקי הקרינה הייתה היותר אופטימאלית עם ריכוז של 66 מיקרומול של חומצה קפאית המצויה בתפוחי עץ, פירות הדר וירקות בני משפחת המצליבים. מחקר זה פורסם ב – J Biocem Mul Toxicol, 2008.
נזקי קרינת מיקרוגל
קרינה הנובעת מתנורי מיקרוגל מסוכנת במיוחד. נזקיה דומים לאלו הנגרמים מחשיפה לקרני גאמא. אנטנות סלולאריות מסוכנות אף הן באותה מידה. הבעיה היא שאין מנה בטוחה של קרינה. זו לא רק שאלה
של מנת קרינה – בכל פעם שאדם נחשף לקרינה יש מידה כזו או אחרת של פגיעה ב-DNA. תאים הנפגעים מקרינה מפסיקים לקלוט חומרי הזנה ולסלק מתוכם חומרי פסולת. מחקרים מראים שחשיפה של 2000 שעות לטלפון סלולארי או 10 שנות חשיפה, מעלים את הסיכון ללקות בסרטן במוח ב-240%. רמת חשיפה בטוחה יחסית היא אלפי פעמים נמוכה יותר מזו המאושרת בארה"ב. ברוסיה, רמת חשיפה מותרת היא 100 פעמים נמוכה יותר מזו המאושרת בארה"ב מאחר ומדענים שם מצאו שגם חשיפה נמוכה יחסית פוגעת בלב, כליות, כבד ומוח.
חלק מן הסימפטומים שיש לאנשים שגרים או עובדים בסמוך למקור קרינה חזק הם דופק מהיר וחזק, ירידה בשמיעה, כאבי ראש, הפרעות שינה, עייפות כרונית, בעיות הורמונאליות, הפרעות בזיכרון לטווח קצר, ויכולת קוגניטיבית פחותה. בשלב מאוחר יותר מתפתחים גידולים שפירים או סרטן.
כיצד ניתן להתגונן
מסתבר שהגנה בפני נזקי קרינה דומה במהותה לדרכים טבעיות לשמירת הבריאות: תפריט של מזון בריא, תוספים, אכילת תפוחי
עץ, פירות הדר, ירקות בני משפחת המצליבים, יין אדום (במידה) או טוב יותר, ענבים אדומים ותה מרוזמרין טרי. רוזמרין מיובש מפסיד חלק גדול מערכו הרפואי. מיצויים מרוזמרין מכילים חומצה קרנוזית וחומצה רוזמרינית – שתיהן חשובות. נבטי ברוקולי הם מקור מעולה ל-DIM, תרכובת גופרתית המספקת הגנה בפני סוגי סרטן הקשורים לאסטרוגן. מיצים טריים של ירקות, מספר פעמים בשבוע, עוזרים אף הם במידה רבה להגנה מפני מחלות ומפגעים סביבתיים. יש להימנע או לצמצם עד כמה שניתן שימוש בטלפון סלולארי או באינטרנט אלחוטי. בנושאים אלו של נזקי קרינה, כל אדם חייב להיות אחראי למעשיו – אי אפשר לסמוך על חברות הסלולר או על רשויות ממשלתיות שיגנו עליך.