שמנים אומגה 3 מגינים בפני ניוון מקולרי גילי
ניוון מקולרי גילי (נמ"ג) היא מחלת עיניים שפוגעת בעיקר בבני הגיל השלישי. מחלה זו גורמת בהדרגה לחוסר יכולת לראות במרכז שדה הראיה והיא יכולה להתפתח עד לעיוורון גמור. יש מספר תוספי מזון שמונעים במידה רבה את הופעתה של מחלה זו, ואם היא כבר הופיעה, מאטים את התקדמותה. רכיבי תזונה אלו הם קודם כל הקרוטנואידים לוטאין וזיאקסנטין. למעשה, זיאקסנטין יכול להיווצר מלוטאין. הכמויות היותר רבות של קרוטנואידים אלו נמצאת בעלי מנגולד, בתרד, כרוב עלים, פטרוזיליה ועוד. אבל, מסתבר שיש מרכיבים נוספים במזון שחשובים למניעת התפתחות של מחלה זו, כמו גם מחלות רבות נוספות הקשורות למוח ולעצבים – שמנים מכילי אומגה-3. שמנים אלו חשובים למניעת הופעת מחלות כאלו: נמ"ג, מחלת אלצהיימר, הפרעות קשב ולמידה ועוד. כפי שכבר נכתב בעבר, שמנים אלו חשובים גם לבריאות הלב וכלי הדם, למעשה לכל התפקודים בגוף.
בארה"ב, השכיחות של נמ"ג בגילאים שבין 65 ל-75 היא 10%. מעל לגיל הזה המחלה פוגעת בדרגות שונות של חומרה ב-30% מן המבוגרים שם. כיום, כמיליון ושלושת רבעי מיליון אנשים בארה"ב עיוורים בגלל מחלה זו והאחוז עולה כל הזמן. פעילות גופנית סדירה והימנעות מעישון נמצאו אף הם מצמצמים את התחלואה בה – כעת גילו מחקרים שגם מזונות מכילי שמנים מקבוצת אומגה 3 עוזרים. מחקר בנושא זה, שפורסם לאחרונה בעיתון המקצועי Am J Pathol , מסכם שצריכה של מזונות ימיים מכילי אומגה-3 מונעת התפתחות של נמ"ג. יכולת כזו יש גם לזרעי פשתן ומזונות צמחיים נוספים.
מחקר בנושא נמ"ג, שסוכם ופורסם בשנת 2005, קבע שמתן כמות גדולה של נוגדי חימצון טבעיים ואבץ יכולים לצמצם במידה רבה את התחלואה במחלה זו. מאחר ובעבר נמצא ששמנים מקבוצת אומגה-3 עוזרים למניעת מחלות לב וכלי דם ומחלת אלצהיימר, נבדקה השפעתם של שמנים כאלו גם על נמ"ג. במקורות מן החי חומצות שומן אומגה-3 מצויות בשמן דגים, במקורות מן הצומח – בעיקר בזרעי פשתן, שמן פשתן כל עוד הוא לא התחמצן, וכן באגוז המלך, אגוז פקאן (מומלץ אורגני בלבד, הלא אורגני מאוד מרוסס) זרעי דלעת ורגלת הגינה, בעיקר רגלת הגינה התרבותית (פורטולקה).
קבוצת חוקרים בדקה את ההשפעה הישירה של שמנים אומגה-3 על עכברים שטופחו לגלות סימפטומים של נמ"ג. מתן מזונות עם אומגה -3 צמצם באופן דרמטי את הפגיעה בעיניים שלהם. היו אפילו מקרים של נסיגת המחלה ועד לריפוי שלה. אצל אותם עכברים שהחלימו נמצאו רמות נמוכות של מולקולות מעוררות דלקות ורמות גבוהות של מולקולות אנטי דלקתיות. נתון זה חשוב כי בתהליך של מחלת נמ"ג יש גם מצבים דלקתיים.
עיקר התועלת הייתה עם חומצות השומן EPA ו-DHA. אלו נוצרות בגוף מ-ALA, נמצאות בשמן דגים או שמן קריל אבל גם ניתנות להשגה ככמוסות עם שמן המופק מאצות ים מיקרוסקופיות, בדיוק אותן אצות שהדגים אוכלים ומהן הם מקבלים את ה-EPA וה-DHA. זאת ועוד. מחקרים אחרונים מצאו ששמנים אומגה-3 מאצות ים מיקרוסקופיות הרבה יותר פעילים לעומת פעילות של כמות שווה של שמן דגים . הם גם מכילים ויטמין E ששומר עליהם מפני חימצון.